Lajit


Retkeily

Retkelle on mukava lähteä yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Eväät reppuun ja suunnaksi voi ottaan vaikka jonkin Kalajoen reilusta 20 kaikille avoimesta tulentekopaikasta. Aina ei tarvi lähteä kauaskaan, vaan vaikka oma lähimetsäkin voi tarjota upean kokemuksen, varsinkaan jos ei siellä ole ennen käynyt. Eri vuodenaikaan saat retkeilystä aina erilaisen elämyksen ja jokamiehen oikeudet mahdollistavat liikkumisen lähes missä tahansa.

Suosittuja retkipaikkoja Kalajoella löytyy mm. Siiponjoen varrelta, Vihasniemestä, Hiekkasärkiltä ja saaristosta.

 


Melonta

Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Kalajoella melontaa voit harrastaa esimerkiksi Rahjan upeassa saaristossa jossa sijaitsee

useita upeita rantautumispaikkoja laavuineen ja autiotupineen. Vesille lähtö käy helpoiten Konikarvon melontalaiturilta ja yhdistykseltä voit vuokrata joko yksikkö- tai kaksikkokajakin tarpeesi mukaan. Tarvittaessa saat myös opastusta alkuun pääsemiseksi.

 

 


Geokätköily

Kätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille. Parhaimmillaan geokätköily on mukavaa ulkona liikkumista yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden nettisivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella. Maailmanlaajuinen www.geocaching.com -sivu sisältää yli 2,7 miljoonan geokätkön tiedot.Kalajoeltakin kätköjä riittää yli 200, joten haastetta riittää vaikka pitemmällekin lomareissulle.


Lumikenkäily

Lumikenkäily on koko perheen helppo ja hauska kuntoilulaji. Lumikenkäilijä ei tarvitse latuja, hän pääsee liikkumaan vaihtelevissa maastoissa kaikilla keleillä. Lumikenkäily on juuri niin rankkaa kuin päätät sen olevan. Vauhdin, intensiteetin ja reitin vaativuuden voit itse säädellä.

Se kohottaa lihaskuntoa ja lisää tasapainoa sekä kestävyyttä. Vaihteleva maasto ja sauvojen käyttö lisäävät energiankulutusta ja nostavat sykettä. Sauvoja käytettäessä myös ylävartalo ja kädet vahvistuvat, rintarangan liikkuvuus paranee yläselän verenkierto elpyy sekä hartioiden ja selän lihaksisto rentoutuu.


Maastopyöräily

Maastopyöräily on monipuolinen laji, jota voi omien taitojensa ja kuntonsa mukaan harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa. Maastossa pyöräileminen on hauska ja rento tapa liikkua ja retkeillä. Laji sopii myös lapsille ja nuorille ja ennakkoluuloista poiketen myös iäkkäämmille. Maastopyöräilyn suosio on kasvanut viime vuosina hurjaa vauhtia ja eri alalajeja on syntynyt harrastajien mielenkiinnon mukaan vauhdikkaammista enduro-ajoista leppoisiin sunnuntailenkkeihin metsäpoluilla. Fatbiket eli paksurenkaiset läskipyörät ovat omalta osaltaan innostaneet uusia harrastajia lajin pariin.

Maastopyöräily kuuluu jokamiehenoikeuksiin ja maastopyöräilijän etiketti antaa raamit luontoa ja muita ulkoilijoita kunnioittavaan ajotapaan.

Kalajoki tarjoaa upeat puitteet luonnossa liikkumiseen myös maastopyörällä. Vaikka maasto ei meillä anna mäkisyydellään suuria haasteita, voi erilaista haastetta hakea ajamalla osan lenkistä esimerkiksi pehmeällä merenrantahiekalla. Etuoikeus josta sisämaan sisaret voivat vain haaveilla. Tervetuloa mukaan Kalajoen Ladun järjestämiin yhteislenkkeihin maastopyörällä. Lenkkien ajankohdasta ilmoitamme Kalajoen Ladun Facebook-sivulla.


Avantouinti

Avantouinti voi antaa avun monenlaiseen kolotukseen tai muuten vaan hienon tunteen itsensä voittamisesta hyistä vettä vastaan. Esalankankaan montulla sijaitsevalta talviuintipaikalta uimaan pulahtaminen onnistuu mukavasti ja siistit pukukopitkin ovat naisille ja miehille erikseen.